Miksi vaatteet ovat niin halpoja - ja kuka siitä maksaa?
Oletko koskaan miettinyt, miten on mahdollista, että uutta T-paitaa myydään alle viidellä eurolla? Vastaus löytyy tekstiilien ja vaatteiden massatuotannosta - ilmiöstä, joka on muokannut tapaamme kuluttaa, mutta myös jättää jälkensä ympäristöön ja ihmisoikeuksiin.
Nopeasti, enemmän, halvemmalla
Massatuotanto tarkoittaa valtavaa mittakaavaa: vaatteita valmistetaan vuosittain yli 100 miljardia kappaletta. Tämä on moninkertainen määrä siihen nähden, kuinka paljon me oikeasti tarvitsemme. Fast fashion -malli perustuu jatkuvaan uutuustuotteiden virtaan, joka ruokkii ostamista - usein hetken mielijohteesta, ei tarpeesta.
Hintojen minimoimiseksi tuotanto viedään maihin, joissa palkat ovat alhaisia ja työolot monesti puutteellisia. Vaate voi kulkea tuhansia kilometrejä ennen kuin se päätyy kaupan hyllylle - ja usein unohtuu myös kaapin perälle ostamisen jälkeen.
Ympäristö maksaa kovan hinnan
Tekstiiliteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista aloista. Vaatteiden valmistus kuluttaa valtavasti vettä, energiaa ja kemikaaleja. Esimerkiksi yhden (1) puuvillaisen T-paidan tuotanto voi vaatia yli 2 500 litraa vettä eli saman verran kuin ihminen juo noin 2,5 vuoden aikana.
Lisäksi suuri osa vaatteista päätyy nopeasti jätteeksi. Vain murto-osa niistä kierrätetään. Loput poltetaan tai kaivetaan maahan. Vaate ei ole kertakäyttötuote, mutta niin sitä usein kohdellaan.
Onko vaihtoehtoja?
Kyllä on. Yhä useampi kuluttaja alkaa kyseenalaistaa massatuotannon mallia ja etsii kestävämpiä vaihtoehtoja: paikallisesti valmistettuja, kierrätysmateriaaleista tehtyjä ja aikaa kestäviä tuotteita. Laatu, alkuperä ja tarina alkavat painaa vaatevalinnoissa enemmän kuin hinta.
Minä MaallinenDesignilla uskon, että vähemmän on enemmän - myös pukeutumisessa ja tekstiilituotteissa. Siksi käytän ylijäämä- ja kierrätyskankaita, valmistan tuotteet pienissä erissä ja panostan siihen, että jokainen tuote kestää aikaa - niin käytössä kuin tyylissäkin.
Massatuotanto ei ole luonnonlaki. Se on valinta kuten myös kestävämpi kuluttaminen.
-There is no planet B-

Lisää kommentti
Kommentit